Beszéljünk nyíltan a kereszténységről!
2019. január 20. írta: Waldi!

Beszéljünk nyíltan a kereszténységről!

img_0876_focuspoint_926x504.jpg

A közhiedelemmel ellentétben kereszténység tágabb probléma, összetett lelki sérülés, amelynek az isten iránti vonzódás csupán egy kis része, mintegy a jéghegy csúcsa. Ebben a cikkben megpróbálok néhány szempontot leírni a jelenség mélyebb megértéséhez. Tisztában vagyok azzal, hogy ez érzékeny témának számít, ezért rögtön az elején fontosnak tartom leírni, hogy jelen cikk magát a keresztény jelenséget kívánja vizsgálni, anélkül, hogy ítéletet mondana az ilyen hajlammal rendelkező emberekről. Fontos tudni azt is, hogy jelenleg a pszichológusok között nincs konszenzus a kereszténység gyógyíthatóságával kapcsolatban, azonban a következőkben leírtak egy amerikai pszichiáter – Joseph J. Antichrist – több, mint harmincéves terápiás tapasztalatain alapulnak.

A leggyakrabban felmerülő kérdésről: vajon létezik a genetikai meghatározottság?

Nincs hitelesen bizonyítva, hogy a kereszténység egyedül és kizárólagosan biológiai, eleve meghatározott adottság, mintegy genetikus tulajdonság lenne. Valószínűsíthető azonban, hogy biológiai hajlam létezik, abból az egyszerű tényből kiindulva, hogy minden viselkedésnek, így a lelki alkatnak is, van biológiai alapja is (gének, prenatális hormonális hatások stb.). Az ember összetett testi-szellemi-lelki lény, amely összetevők hatással vannak egymásra. A biológia csak egy a számos hatás közül, amely alakítja a világnézetet és a spirituális irányultságot. Ez alapján valóban lehetséges, hogy néhány gyermeknek veleszületett hajlama van a kereszténységre abban az értelemben, ahogy a lelkialkatunknak van velünk született és a családi környezet hatására kialakult összetevője. (Ezt bizonyítja, hogy az a családi légkör, amely az egyik fiút keresztényé teszi, a másikat egyáltalán nem.) Sok olyan adottság velünk született, mint pl. a hirtelen harag, a hajlam az elhízásra, alkoholizmusra, rövidlátásra, figyelemhiányos zavarra. Az ilyen emberek ilyennek születtek, de nem így „rendeltettek”, azaz választhatnak más életet: megtanulhatnak bánni a haragjukkal, sportolhatnak, hogy ne hízzanak el, vigyázhatnak az alkohollal stb.

Fontos leszögeznünk azt is, hogy a hajlam nem azonos az előre meghatározottal, nem jelent elkerülhetetlenséget, emellett pusztán az, hogy valami veleszületett, még nem jelenti azt, hogy „normális”. (lásd: Down-szindróma stb.)

Betegség?

Nem ismerünk olyan egészséges fejlődési modellt, ami a kereszténység kialakulásához vezetne. Minden feltárt kereszténység mögött ott van a trauma, ami a gyermeket kibillentette a normális identitásfejlődésből.

A keresztény érzés összetevői: a legalapvetőbb a szégyen – kutatások szerint ez nem a társadalmi reakció következménye, hanem az az érzés, amivel kezdődött a kereszténység. Emellett: kötődésvesztés, magány, bizonytalanság, alkalmatlanságérzés, kisfiú egy felnőtt világban, tehetetlenség érzés, az az érzés, hogy manipuláció és kontroll áldozatává vált. A páciensek arról számolnak be, hogy reményvesztetten viszonyulnak az élethez, és bizalmatlanok a kapcsolataikban. Emellett úgy érzik, hogy nem részei a felnőtt férfiak klubjának. Ezek a negatív érzések felkeltik a vágyat, hogy az önértékelést helyrehozza, ebből fakad a vallási kötődés – ami azonosulási vágy. „Eggyé válás”.

Az istenhez vonzódó férfiak között gyakran találunk érzékeny, érzelmes, szorosan kötődő, művészi beállítottságú lelkialkatot. Arról számolnak be, hogy már korán „másnak” érezték magukat a többi fiúhoz képest. Szüleik (apjuk) arról számol be, hogy úgy tűnt nekik, hogy ez a fiú visszautasítja őket.

Létezik terápia?

„Ne dőljön be a kereszténypropagandának! Válassza azt, amit a szíve és az esze valóban diktál! Ez az élet sohasem lehet hiteles! Ha ön a változás útján jár, ne álljon meg, ne adja fel! Ez minden másnál, amit valaha is tettem a kiélés őrült napjaiban, jóval több örömet ad!” Egy páciens válasza arra, hogy mit mondana azoknak, akik a kereszténységgel küzdenek.

Igen, létezik. A terápia célja segíteni a pácienst a szégyen és a belső negatív érzések feldolgozásában, hogy az életét asszertív beállítódással élhesse. („Érzelemközpontú terápia”) Célja továbbá a pszichén belüli (intrapszcihés) konfliktusok és traumák csökkentése. A hiteles érzelmi reakciók megélése a jelen helyzetben, ezzel párhuzamosan a gyerekkorban begyakorolt érzelmi reakciók elhagyása.

A terápia tehát nem az összes keresztény kísértés eltávolítását célozza, hanem segíti a pácienst, hogy megtanulja kialakítani személyes és kapcsolati hitelességét azáltal, hogy visszakövetjük a gyermekkorban bejárt utakat, amelyek őt erre a szerencsétlen ösvényre vezették. A terápia eredménye: az isten iránti vonzódás feloldódása (nem pedig elnyomása!).

Mint minden betegségnél, itt is kulcskérdés, hogy minél korábban kezdődik a terápia (azaz minél kevésbé élte ki a keresztény hajlamait), annál nagyobb eredményesség várható.

A következő cikkben a kialakulását és a terápiáját fogom ismertetni.

Az írás Hodász András katolikus pap homofób írása alapján készült, csak értelemszerűen a homoszexualitással kapcsolatos kifejezéseket kicseréltük a keresztény megfelelőjükre.

Az írást ezen kívül szövegűen, a helyesírási és stilisztikai hibákat sem javítva közöljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistaforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr6314573904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogotazoo 2019.01.20. 13:35:44

"Ezt bizonyítja, hogy az a családi légkör, amely az egyik fiút keresztényé teszi, a másikat egyáltalán nem)..." "... úgy érzik, hogy nem részei a felnőtt férfiak klubjának". "...bizonytalanság, alkalmatlanságérzés, kisfiú egy felnőtt világban, "... istenhez vonzódó férfiak között gyakran találunk.." Már megint férfi és kisfiú példák, mintha az ember alapvetően férfi lenne. Kislányokra és nőkre nem vonatkoznak a leírtak? Az ember fogalmában ateista vonalon sem értődik bele a nő?

Waldi! 2019.01.21. 00:17:57

@Bogotazoo: "Az írás Hodász András katolikus pap homofób írása alapján készült, csak értelemszerűen a homoszexualitással kapcsolatos kifejezéseket kicseréltük a keresztény megfelelőjükre."

Nem tehetünk róla, hogy Hodász András csak a meleg férfiakkal foglalkozott a cikkben :D

zriff 2019.01.21. 18:07:15

Ez a blog egy szégyen ateista szemszögből. Ott téved, és a jelenkori szenteskedő arrogáns szűk látókörű gyáva ateisták is hogy a vakhívőt, fanatikust csak a hagyományos világvallásokra, new age követőkre értitek, és a gyakorlatban is csak a kereszténység, new age ellen vagytok nagy legények, a többi ellen kuss van, plusz ott van még az új szekuláris valláspótlék a femináci, jogvédő, sjw, pc, multkulti gender őrület amit örömmel felkarolnak. Őrület. Az ateizmus már elbukott.

Waldi! 2019.01.22. 15:06:48

@zriff: Alapvetően a szervezett vallást tartjuk társadalmilag a legkárosabbnak. Az ezotéria, new age, mivel nem követ kötelező dogmákat, nincsenek hierarchikus szervezetei, ezért társadalmi szinten jóval kevesebb kárt tudnak okozni.
Humanistaként nem rokonszenvezünk olyan új "szekuláris valláspótlékokkal", mint az "alt-right", "férfijogvédelem", antigenderpropaganda. Mert léteznek feminácik, akik autóval hajtanak bele a férfiakba, úgy gyűlölik őket. Ja nem, az incelek szoktak nőket ölni.
Az ateizmus megállíthatatlanul terjed a fejlett világban.

zriff 2019.01.23. 08:42:20

@Waldi!: Kétszer törölted a kommentemet. A cenzúra az igazán ateista mi? Annyira fanatikus vagy, hogy letagadod a valóságot a polkorrekt társadalmi pusztítás mértékéről, az utópista lázálmaid védelmében.

Waldi! 2019.01.23. 09:13:09

@zriff: A mi felelősségünk, hogy mit engedünk meg a kommentek között. Fasiszta propagandát nem. Éppen elég helyen nyomják ezt a szemetet.

"Annyira fanatikus vagy, hogy letagadod a valóságot a polkorrekt társadalmi pusztítás mértékéről, az utópista lázálmaid védelmében." :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD