Így változott nyolc év alatt a fiatalok hite
2019. január 28. írta: Atheina

Így változott nyolc év alatt a fiatalok hite

rejection-1090x639.jpg
Hogy pontosan hogyan, azt a 2008-as, és a 2016-os (legutóbbi) ifjúságkutatásokból tudjuk kideríteni. Magát a felmérést 2000 óta folytatják le, négyévente, mindig az éppen 15-29 éves korosztállyal, nagyjából ugyanazokkal a kérdésekkel - ez jól összehasonlíthatóvá teszi a különböző évek adatait. Szándékaim szerint későbbi posztokban jobban belemerülünk majd a témába; most egyelőre néhány alapvető adatot szeretnék bemutatni. Előbb azonban némi módszertan: bár az ifjúságkutatás minden hulláma nyolcezres mintával dolgozik, nem tesznek fel minden kérdést mind a nyolcezer interjúalanynak. Ilyen módon azok az adatok, amelyek alapján a posztot írtam, kétezres, azonban az alapvető demográfiai mutatókra nézve reprezentatív mintából származnak. 

Nézzük először a 2008-as arányokat (fontos megjegyezni, hogy ezek a grafikonok összevontan tartalmazzák az "inkább hisz benne"; illetve a "határozottan hisz benne" válaszokat - vagyis az ötfokú skálán négyes, és ötös értéket választók arányait) :

És a 2016-ból valókat:

És, a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében egy táblázat, csak a változásokról - itt az egyes tételekhez tartozó értékek százalékpontok; vagyis például a csodákban 6 százalékkal több fiatal hitt 2016-ban, mint 2008-ban. 

valt_tabl_1.jpg

Látható, hogy a csodákon, a feltámadáson, illetve a lélekvándorláson kívül minden kategóriában csökkenés tapasztalható; az istenben hívőknél 13 százaléknyi. Ugyanez, ha a változást a 2008-ban hívők arányában (százalékban) vizsgáljuk:

valt_tabl_arany.jpg

Ebből a táblázatból tehát az derül ki, hogy legnagyobb arányban a horoszkóp vesztett "híveket" a nyolc év alatt; az istenben hívő kategória pedig negyedével csökkent.

Amire még ebben a posztban szeretném felhívni a figyelmet, az az "inkább hiszek benne", és a "határozottan hiszek benne" kategóriákba eső válaszok arányainak változása a két felmérés között. Íme erről két grafikon:

A két felmérés eredményeit összehasonlítva szembetűnő, hogy 2016-ban a válaszok nagyobb része volt a "határozott", mint a visszafogottabb "inkább" kategóriában - azzal együtt, hogy összességében véve a legtöbb kategóriában csökkent a hívők aránya. Ezt az eltérést módszertani okok látszólag nem indokolják (nem volt például a 2016-os felmérés önkitöltős); tehát vagy valóban több a "radikálisabb" hívő; vagy valami miatt 2016-ban bátrabban vállalták határozottabban a fiatalok nézeteiket - talán az ebben a vizsgálatban szereplő egy szókimondóbb generáció. 

Források: a 2008-as adatokat innen bányásztam; a 2016-os adatok forrása a Magyar Ifjúság Kutatás 2016. A nyers adatbázist ezúton is köszönöm a Társadalomkutató Kft.-nek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistaforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr8914593294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2019.01.30. 09:46:45

Egy rövid összefoglaló hitről, ateizmusról és agnoszticizmusról:

egyvilag.hu/temakep/019.shtml

Bogomil 2019.02.05. 08:27:07

Azonos léptéket kellene alkalmazni a grafikonokon, mert így félrevezető a kép - amúgy esetleg lehetne egy grafikonon is ábrázolni - mondjuk különböző színű oszlopokkal - az adatokat.