Nihilista Nyugat, keresztény Magyarország?
2019. augusztus 05. írta: Atheina

Nihilista Nyugat, keresztény Magyarország?

Ahogy az előző posztunkban ígértük, ezen posztunk témája a hanyatló, ateista, nihilista Nyugat-Európa - ahol a templomok üresen állnak; ellentétben Közép- és Kelet-Európával, ahol még a régivágású kereszténység dívik. Itt, mifelénk, az emberek ismerik a valódi értéket (értsd: utálják a melegeket, rettegnek a migránsoktól, a nők pedig tudják, hogy hol a helyük). Az Európai Társadalmi Elemzések (European Social Survey) 2016-os eredményeit használtuk a térképek elkészítéséhez, azon országok esetén, ahol ez nem áll rendelkezésre, a legutolsó meglévő adatot használtuk. Még egy módszertani megjegyzés: sajnos például Franciaországban törvény tiltja, hogy a népszámláláson rákérdezzenek a vallási hovatartozásra, és az ESS-ben sem tettek fel hasonló kérdést.

Kezdjük tehát azzal, hogy a teljes lakosság hány százaléka vallja magát keresztények. ("Van-e olyan vallás vagy vallási felekezet, amelyhez tartozónak tekinti magát?"). Meglepetésre Oroszország Anyácska nemhogy nem a hit védőbástyája, de ott a keresztények, Magyarországhoz hasonlóan kisebbségben vannak. A hanyatló Nyugaton Írországon és Portugálián túl Ausztriában, Norvégiában. Németországban, Svájcban is több a keresztény, mint Magyarországon. 

kerkoterkepjoooo.png

A táblázatban láthatóak a konkrét arányok (százalékban):

kerkotabla.jpg

A következő vallásosság-dimenzió, amit megvizsgáltunk, a "Függetlenül attól, hogy Ön tartozik-e valamelyik egyházhoz vagy felekezethez, mennyire tartja vallásosnak magát?" kérdésre adott válaszok alapján áll össze. Erre jóval több országban kérdeztek rá, a pontozás a következőképpen alakult: 0 a teljesen vallástalan, a 10 a teljesen vallásos- a felmérésekben szereplő összes válaszadó pontjainak átlagával dolgoztunk. Mint minden mutatóban, itt is Csehország áll az élen. Sokan azt gondolják, hogy Csehország a kommunizmus alatt vált a világ egyik legvallástalanabb országává, de a valóság az, hogy ez csak a rendszerváltás után következett be. Magyarország itt is elég előkelő helyen szerepel, az istentelen Hollandiát, Németországot, Belgiumot, Dániát, Franciaországot is előzzük vallástalanságban. Kelet-Európából Észtország és Oroszország is szépen teljesít ebben a dimenzióban. Íme a térkép:

vallasossag.png

A hozzá tartozó táblázat: 

pontoktabla_1.jpg

Az utolsó két térképen és táblázatban a legalább hetente-, illetve havonta templomba járók arányát ábrázoltuk. ("Az olyan különleges alkalmaktól eltekintve, mint az esküvők és a temetések, mostanában milyen gyakran vesz részt vallási szertartásokon? ") Magyarországon az európai összehasonlítást tekintve igencsak kevés a buzgó misére járó, hiába költ az Orbán-kormány sokszáz-milliárd forintot templomfelújításra. Csehország ismét éllovas, de Észtországban és Oroszországban sem mennek többen templomba, mint Magyarországon. A nihilista értékválságban fetrengő Nyugaton, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Hollandiában, Svájcban, Németországban és Ausztriában is többen járnak rendszeresen ájtatoskodni, mint itthon. Akkor mégis mennyire konghatnak a magyar templomok az ürességtől?

7_templom.png

 hetentetabla.jpg

havonta_terkep.png

havontatabla.jpg

Végezetül pedig bemutatunk egy, szinte az összes olyan európai országra kiterjedő térképet (csak azok az országok nem szerepelnek rajta, ahol jelentős számú őshonos muszlim kisebbség él) - ehhez az ESS-en kívül a 2011-es népszámlálások, illetve ahol még ez sem állt rendelkezésünkre, magán közvéleménykutató cégek adatait használtuk fel.

nagyterkep.png

Következő posztunkban a magyarországi adatok elemzését folytatjuk.  Addig is kellemes informálódást kívánunk minden ateista társunknak! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az előző, témába vágó posztra érvényes módszertani megjegyzések (a poszt végén) erre a posztra is vonatkoznak! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistaforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr2814996658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

liberalnazi dickheads 2019.08.06. 11:16:00

Nem járok templomba de szívesen ütlegelném a köcsög fejed a fundamentalista kereszténység nevében. Na kb ennyire keresztény Magyarország. Mind keresztények vagyunk ha az iszlám hódítás, a feka beözönlés és a ratyi propaganda ellen kell küzdeni. Esélyetek sincs.

Donatus a Jerbiton 2019.08.06. 13:07:14

Magyarországon nem keresztények vannak, hanem álszentek és képmutatók. Maga a tényleg vallásos eresztény réteg ennél ténylegesen kevesebb, és az a legnagyobb baj, hogy elszórva van csak olyan pap/lelkész az országban, aki tényleg a hívők rendelkezésére áll.

Nagy részük még mindig a középkorban képzeli magát, szerinte a templomba járóknak az a dolga, hogy neki engedelmeskedjenek.

leapyear 2019.08.06. 13:07:36

"Magyarország keresztény ország" :D A kormány álmai...

Andy73 2019.08.06. 13:07:54

Az ateista és láthatóan a statisztikák bűvöletében élő blogger bizonyára Csehországban érezné leginkább otthon magát, mert ott a legtöbb a sorstársa. Egyébként túl sokat nem mondanak ezek az adatok, a legtöbben a középmezőnyben vagyunk, Hollandiával, Belgiummal, Dániával vagy az Egyesült Királysággal egy szinten, pedig itt teljesen más a történelmi háttér a 40 év ateista kommunizmus/szocializmus után. Az is érdekes, hogy egy ateistát miért foglalkoztatja ennyire a vallás, ha egyszer nem hisz benne. Csak remélni lehet, hogy nem a vallásüldözés a célja, és az a korszak végleg lezárult Magyarországon.

kvadrillio 2019.08.06. 13:23:25

ORBÁN MEGRÖGZÖTTEN HÜJJJE.

CSAK ARRA VAGYOK KIVÁNCSI, A KDNP N ÉLKÜL HÁNY SAVAZATOT KAPNA A FINESZ ?

2019.08.06. 13:23:30

A vallásosság a butaság fokmérője. Minél nagyobb a vallásosak aránya, annál nagyobb a sötétség a társadalomban.

nemecsekerno_007 2019.08.06. 13:23:42

Amikor ateisták boncolgatják a kereszténységet, jájjjjj az de vicces!
Mivel Európában már úgyis kevés a keresztény inkább az iszlámot vesézgessétek. Esetleg telepíthetnétek pár abortuszklinikát az arab világba, több szempontból is hasznos lenne...

chrisred 2019.08.06. 13:23:44

Most Magyarországon ugyanazért érdemes nyilvánosan vallásos kereszténynek mutatkozni, mint a Kádár-rezsimben kommunistának.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.08.06. 13:35:17

@Eugene Horse: Lényegét tekintve az ateizmus is egy vallás. De legalábbis egy hitrendszer.

Waldi! 2019.08.06. 13:37:16

@Fermentátor: Az ateizmus annyira vallás, mint amennyire a kopaszság frizura.
Az ateizmus az istenekbe vetett hit hiánya. Tehát nem hit. Mivel nincs rítusa, nincsen dogmatikája, nincsenek hitelvei ezért nem is lehet vallás

szepipiktor 2019.08.06. 13:45:58

Érthető, hogy cenzúrázod a posztodat, hiszen egy ennyire elferdített, csúsztatásoktól hemzsegő, nem egy részében hazug anyag miatt bődületes lenne a felháborodás!
Már az SÉRTŐ, hogy te egy statisztikát úgy értelmezel, hogy aki nem jár a templomba, sőt aki nem adja meg statisztikai célokra a hitéről az információkat, azok NEM KERESZTÉNYEK!?
Én görögkatolikus vagyok, de nem járok templomba és nem adom meg az információt sem (mert a hit egyéni és nem közügy), de ajánlom, hogy szemtől szembe ne sértegess, hogy nem vagyok keresztény vagy ateista lennék.
A másik bűnöd, hogy az írás CÉLJÁT nem jelzed!
Mi akarsz ebből kihozni? Mit jelent neked, hogy ha valaki nem keresztény, akkor mi? Szerinted ateista? És az mit jelent, számodra?
Az is döbbenetes, hogy az EuroStat teljesen más adatokat mutat ki, neked miért volt fontosabb egy NGO alapú szervezet - beismerten - hiányos adataiból tényeket levonni?
Az felfogod, hogy egy ateistának is lehet eredetileg "felekezete"? Ha valaki ateista, az lehet még keresztény, csak nem gyakorolja a hitét, vallását.
Inkább tilts ki, a tisztesség, a becsület nekem többet jelent, mint az ilyen propagandaanyag elfogadása. Itt az ateizmus = kirekesztés, sértés, gyalázkodás és céltudatos hazudozás.

Blogolo Blogi 2019.08.06. 13:46:05

@chrisred: "vallásos kereszténynek mutatkozni"

Viktor es az o vallasa. Ez a kocsog mindent az emberek megosztasanak rendel ala. Horogkereszteny.

Waldi! 2019.08.06. 13:52:46

@szepipiktor:

"Már az SÉRTŐ, hogy te egy statisztikát úgy értelmezel, hogy aki nem jár a templomba, sőt aki nem adja meg statisztikai célokra a hitéről az információkat, azok NEM KERESZTÉNYEK!?"

Ha valaki nem vallja magát kereszténynek, hanem más vallásúnak vagy felekezeten kívülinek, az miért keresztény szerinted?

"Én görögkatolikus vagyok, de nem járok templomba és nem adom meg az információt sem (mert a hit egyéni és nem közügy), de ajánlom, hogy szemtől szembe ne sértegess, hogy nem vagyok keresztény vagy ateista lennék."

Biztos van aki meg politikai nyomásra inkább azt mondja, hogy keresztény, pedig nem hívő.
Ha nem jársz templomba, akkor mondható, hogy nem jársz templomba?

"Az felfogod, hogy egy ateistának is lehet eredetileg "felekezete"? Ha valaki ateista, az lehet még keresztény, csak nem gyakorolja a hitét, vallását."

Ha valaki nem hisz istenben, nem hisz Jézusban, nem hisz abban, hogy Jézus megváltotta, nem hisz abban, hogy a mennyországba kerül, akkor miért keresztény?

"Inkább tilts ki, a tisztesség, a becsület nekem többet jelent, mint az ilyen propagandaanyag elfogadása. Itt az ateizmus = kirekesztés, sértés, gyalázkodás és céltudatos hazudozás."

Hol itt a propaganda?
Az ateizmus befogadó, elég csak nem hinni istenekben.

chrisred 2019.08.06. 13:53:13

@Waldi!: Illetve egy ideológia elutasítása. Egy antikommunista sem lesz egy ideológia híve attól, hogy egy másikat elutasít.

chrisred 2019.08.06. 13:53:21

@szepipiktor: "Már az SÉRTŐ, hogy te egy statisztikát úgy értelmezel, hogy aki nem jár a templomba, sőt aki nem adja meg statisztikai célokra a hitéről az információkat, azok NEM KERESZTÉNYEK!?"

Ilyesmi szóba sem került, azok a statisztikák a vallásgyakorlók arányát mutatják.

dare 2019.08.06. 14:04:52

Nyugaton tombol a politikai nihilizmus.
Itt még nem.
Ennyi a történet, és nem az, kinek milyen az országok lakosai közül a világértelmezése.

Atheina 2019.08.06. 14:09:37

Érzi ugye mindenki, hogy milyen mérhetetlen szeretet árad a keresztény lelkületű olvasók hozzászólásaiból? Ámen!

Atheina 2019.08.06. 14:10:58

@szepipiktor: abszolút átérzem a sértettséged! Én akkor szoktam ezt érezni, amikor néhanapján eszembe jut, hogy az én adómból tartják el a pedofil papokat :S

enrikokaruszo 2019.08.06. 14:12:25

keresztény alapokra épül az európai kultúra
ezért, és így lett ez a földrész mára a keleti és déli széllel érkezettek gyűlöletének és vágyának tárgya
az ezekhez vonzódók részéről teljesen érthető az ellenszenv
ha Giotto falfestményeire gondolok, vagy a
rock and rollra és érzem, helyes úton járunk

Blogolo Blogi 2019.08.06. 14:12:37

@szepipiktor: "A másik bűnöd, hogy az írás CÉLJÁT nem jelzed!"

Ott van az utolso mondatban:

Addig is kellemes informálódást kívánunk minden ateista társunknak!

Ez azt jelenti, hogy az iro az irasaval informaciot ad at ateista tarsainak. Ennyike, ne bonyolitsd feleslegesen tul, biztosan van neked eleg bajod ennelkul is!

2019.08.06. 14:24:25

@Fermentátor: van persze benne igazság, hogy a nem hit is valamiféle hit (bár abba érdemes lehet belemenni, hogy az ateizmus bírálata egy klasszikus cáfolhatatlan állítás, egy csapda, hiszen egy olyan bizonyíthatatlan és cáfolhatatlan állításra (van isten) épül, amit a nem hívők a hívők állítása nélkül meg sem fogalmaztak volna, valamint maga a lényegi kérdés (van-e isten?) is totálisan igazolhatatlan és cáfolhatatlan). Azonban az ateizmus se nem dogmatikus, se nem szervezett, az ateizmus alapvetően a fensőbbrendű lénybe vetett hit elutasítása, illetve a szervezett vallások elvetése. Ilyen módon mégsem igazán vonható egyenlőségjel a bármilyen hit és az ateizmus közé, hiszen a lényegi elemük különböző. A magam részéről például elvetem bármilyen felsőbb isteni hatalom létezését, valamint károsnak tartom az egyházakat (mindet) és a szervezett vallásokat (mindet). Viszont ezen a ponton nálam véget is ér a kérdés, felőlem mindenki abban a manócskában hisz, amiben akar, egészen addig, míg ő meg a manócskája nem akarják befolyásolni az én vallás nélküli életvitelemet. :)

énisfélek 2019.08.06. 14:24:34

@kvadrillio: A KDNP hülye találmányai (vasárnapi boltbezárások erőltetése, az alkotmányban másodoaztályú állampolgárnak kikiáltani a magyarok vallástalan túlnyomó többségét, stb. stb.) kb tízszer annyi szavazót taszítottak el a Fidesztől, mint amennyi szavazót hozott nekik koalíciós társként. Tehát a KDNP-vel közösködés nagyon durván veszteséges a Fidesz számára.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2019.08.06. 14:32:02

@liberalnazi dickheads: te vagy az, Bircaman? Pro tip: hiába váltasz nevet, ha nem változtatsz azon is, hogy mindig a tied az első valláskárosult komment az összes Index-címlapos poszt alatt.

nemecsekerno_007 2019.08.06. 15:03:23

@Atheina: Ajvé. Minden pap pedofil, minden migri terrorista...

nemecsekerno_007 2019.08.06. 15:03:25

@Blogolo Blogi: Menjetek arab országokba "téríteni" mert ott még nem vált külön az állam és az egyház. Szerintem tuti siker...

Atheina 2019.08.06. 15:09:22

@nemecsekerno_007: szövegértelmezéssel tényleg ne bajlódj kommentelés előtt :D

Waldi! 2019.08.06. 15:11:44

@nemecsekerno_007:
Mert Magyarországon szétvált? Ahol még az alkotmányban is isten van, meg kereszténység? Ahol nincs világnézetileg semleges oktatás? Ahol 4x annyi pénzt kap egy egyházi iskola, mint egy állami? Ahol az állam 100 milliárdokat költ templomokra?

igazi hős 2019.08.06. 15:12:25

@Andy73: "40 év ateista kommunizmus/szocializmus után" Nem ez számít. Inkább az anyanyelvi vallásgyakorlás hiánya és a török hódoltság az oka a valódi keresztény kultúra hiányára. Nem véletlen, hogy a betelepült svábok sokkal inkább keresztények, mint mi.

@poszt: Nam a templomba járással kéne a kereszténységet mérni. "Ismeri az Írást? Betartja (nagyjából) a Tízparancsolatot? Segített az elmúlt évben egy rászorulónak?"

igazi hős 2019.08.06. 15:20:11

@Eugene Horse: "nem hit is valamiféle hit" Ez marhaság. Az ateista nem hisz abban, hogy nincs Isten, hanem hisz abban, hogy addig nincs Isten, amíg nem kap bizonyítékot. A legtöbb ateista elfogadna bizonyítéknak egy szétnyíló tengert vagy egy lángpallossal alászálló angyalt. Aki nem, az tényleg dogmatikus.

várom a levelet 2019.08.06. 15:20:15

@chrisred: a rendszerváltáskor mindenki rohant megkereszteltetni a gyerekét,pedig azelőtt is megtehette volna.pl.egy gépkocsivezető.

várom a levelet 2019.08.06. 15:33:07

@Atheina: általában igen.szidnak mindenkit,az ateistákat,a melegeket, a munkanélkülieket,meg úgy csak mindenkit,akinek más véleménye van. tisztelet a kivételnek.

Stenonis 2019.08.06. 16:10:26

@szepipiktor:
Lófaszt vagy keresztény.

Mt 10,32: Aki tehát vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt

Még a saját megváltódra is nagyívben szarsz.

2019.08.06. 16:10:40

@igazi hős: amire te gondolsz, az az agnosztikus.

inteligencs elenzeki 2019.08.06. 16:10:41

Hmm. Szóval akkor mégsem vagyunk csontagyú bigott idegengyűlölő homofób keresztények ?
Döntsétek már el ballibsikéim, hogy melyik pikszisben vagyunk.
Tudjátok mit ?
Segítek. A magyarok pragmatikusan gondolkodnak. Ezért tudja a jelenlegi kormány már harmadszor is maga mögött a 2/3-os többséget, meg a csendben meghúzódó nem szavazókat.
Mindenki tudja, hogy most jobb, mint 11 éve volt.

Waldi! 2019.08.06. 16:14:58

@Comte de Gippaud:

Akkor talán játszhatna fair játékot is a kormány és nem kellene 100x annyi pénzt költenie propagandára, beengedhetné az ellenzéket a közmédiába, és nem kellene KESMÁ-t építenie a tőlünk lopott pénzből.
Vagy Európa erős embere nem akkora fiú, hogy kiálljon egy tisztességes mérkőzésre?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.06. 17:28:34

Vajon az ateista forradalmár mit gondol a nyugaton gombamód szaporodó mecsetekről..?

liberalnazi dickheads 2019.08.06. 17:28:45

@Blogolo Blogi: Milyen megosztásról beszélsz? Ha valaki itt meg akar osztani valamit azok ti vagytok. Fekákkal és arabokkal akarod megosztani az országunkat. Milyen alapon? Hogy hangos kisebbség vagy? Nem fog menni. Soha nem lesztek elegen.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.08.06. 17:28:48

Szórakoztató Erkölcstan közösség megosztotta

Mérnork 2019.08.06. 17:28:51

@Waldi!:
"Vagy Európa erős embere nem akkora fiú, hogy kiálljon egy tisztességes mérkőzésre?"
Meg tudom érteni. 2006-ban megpróbálta, kiállt becsületes TV vitára a ferivel, de az embereknek jobban bejöttek a feri gátlástalan hazugságai. Tanult belőle.

chrisred 2019.08.06. 17:28:53

@enrikokaruszo: És görög-római alapokra.

Waldi! 2019.08.06. 17:32:01

@Mérnork:

Mondott Orbán életében valaha is igazat? Vagy csak azt, amivel ezt gondolta, hogy hatalmat és pénzt szerezhet?

inteligencs elenzeki 2019.08.06. 17:32:35

@Waldi!:

Az ellenzéknek nem a közmédiában szereplés hiánya, a baja.
Én pl. nem nézem a köztv-t képzeld, ahogy sok más fidesz szavazó sem. Látod, most is itt tolom.
Az internet korában már igazából nem számít, hogy ki mit tol a közmédiában . Az emberek megpróbálnak a hétköznapi tapasztalataik alapján véleményt alkotni. Ami persze hordhat negatív elemeket, de az emberek még élénken emlékeznek a 2010-es állapotokra, és eszerint mérlegelnek.

chrisred 2019.08.06. 17:45:48

@Veszéjben a lyogállamiság !: 6 ezer mecset van Európában, 12 ezer protestáns templom van Kínában.

Brix 2019.08.06. 18:03:31

@Comte de Gippaud: Azèrt van harmadszor is 2\3, mert a liberális demokrácia Magyarországon elsorvadt: nincs a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodásán alapuló, plurális politikai rendszer. A kormány uralja a közmèdiát, tematizálja a politikát, megveszi a helyi vèlemènyformálókat, rövidpórázon tartja a közszfèrát, megvásárolja a kistelepülèsin ,tájèkozatlan kisembereket...Mindezt persze nem tudná biztosítani, ha az EU nem támogatná az országot a GNI 4-6%- át kitevő forrásokkal, ès nem lenne többè- kevèsbè európai prosperitás, 10 ève...Orbánèknak az a titka, hogy egy prosperáló szakaszban vannak a közèp- európai országok ,ès rájöttek: szofisztikált eszközökkel nagyon sokáig fenn lehet tartani az abszolút hatalmat., nem is kell putyini vagy erdogáni diktatúra...

Brix 2019.08.06. 18:08:20

Másrèszt, az Orbán által emlegetett " keresztèny demokrácia" csak retorikai fogás. A fejlett nyugati országokban mindenhol alkotmányos , plurális , liberális demokrácia van. A vallás az emberek magánügye, az állam règen el van választva a vallástól...

Waldi! 2019.08.06. 18:12:00

@Comte de Gippaud:

Akkor miért silányították propaganda gépezetté a közmédiát?
Miért nemzetgazdasági érdek a KESMA?
Ilyen gyenge Orbán, ilyen üres az ideológiája, hogy nem mer férfi módra kiállni, nem meri megvédeni az igazát fair küzdelemben?

"de az emberek még élénken emlékeznek a 2010-es állapotokra, és eszerint mérlegelnek."

A többség Orbán ellen van a propaganda ellenére. 2010-ben nem lopták el a fél országot.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.06. 18:44:37

@Brix: Akkor mit gondolsz az olyan nevű pártokról,mint a CDU (Keresztény Demokrata Unio)?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.06. 18:48:49

@Waldi!: A német alkotmány kezdő sorai: „Isten és ember előtti felelősségünk tudatában..”

chrisred 2019.08.06. 20:53:03

@Veszéjben a lyogállamiság !: Nem látok egyetlen vallást vagy egyházat megemlitve.

chrisred 2019.08.06. 20:53:13

@Veszéjben a lyogállamiság !: Ha nem a számukra vonatkozott, akkor el nem tudom képzelni, mit jelent az, hogy gombamód szaporodnak. Kalapjuk nő?

kewcheg 2019.08.06. 20:53:15

Magyarország vallásilag olyan állapotban van mint a török hódoltság után.Generáciok nőnek fel pogányaként.A fiatalok példaképei a celebek ėlsportolók.Az "elsportoló" az, aki eszik , alszik, bacik, edzik.És milliokat keres.Ezt akarja minden fiatal, és jól élni nagyon....A korm.párt is vicc.Szoban keresztény, de ebbe belefér a jórészt ateista, gyakran erkölcsi szavazó, a sziget fesztivál, energiaital gyárak állami támogatása, azaz minden.egy igazi érték nélküli gyüjtőpárt...

enrikokaruszo 2019.08.06. 20:53:20

@chrisred: természetesen
de a súlypont a reneszánsz felé haladva fokozatosanEurópa lett, mégha visszafelé eljuthatunk is Babilonig;)

agarik 2019.08.06. 20:53:46

@Veszéjben a lyogállamiság !: Egy: ki a faszt érdekel a német alkotmány? A magyar jog nem ismeri a precedensjogot, így irreleváns más országok törvényeinek említése is.
Kettő: nem az a német alkotmány kezdő sora. Mindössze a preambulumának kezdő sora. A német alkotmány viszont az Eingangsformel-lel kezdődik, nem a preambulummal.
Három: a német alkotmány szövege szekulárisan magyarázható, mivel nem támaszt aktív követelményt, és nemigen határozza meg melyik istenségre gondol, plusz mivel németben minden főnév nagybetűvel kezdődik nem utal konkrét istenségre egyáltalán. Mindazonáltal a "Gott" egyesszáma miatt vitatható a sor törvényessége.
Négy: a magyar Alaptörvény sem formailag, sem alakilag, sem törvényileg, sem tartalmilag nem felel meg, mivel aktív cselekvésre kötelez, és egyértelműen egyetlen konkrét istenség mellett teszi le a voksot, plusz a fent említett egyéb követelmények miatt maga az Alaptörvény nem lehet hatályos (rossz a dokumentum neve, nincs meg a kellő szavazattöbbség az elfogadásához, önellentmondó, ellentmond a nemzetközi törvényeknek, saját maga sem engedi saját magát elfogadni...).

Más: természetesen egyetlen vallási párt léte sem elfogadható olyan országban, ahol a világnézetek és az Állam szétválasztása előírás (pl. az Alapvető Emberi Jogokból fakadó, alkotmány fölötti jogforrásból eredő kötelezettség miatt).

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.08.06. 20:54:01

a blogger gondolom postagalambbal vagy levélben kapta az adatokat, hogy nem bírt kitenni egy kurva linket.

Blogolo Blogi 2019.08.06. 20:54:11

@liberalnazi dickheads: "Ha valaki itt meg akar osztani valamit azok ti vagytok."

Kincsem, Viktor elkezdte beengedni az olcso migransokat es jot rohog az olyan dickhead-eken, mint te is, aki itt veri magat a semmire. Vedd eszre magad es inkabb kussolj, ha mar Viktorra szavaztal.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.06. 20:54:35

@Mérnork: Csak a saját fegyverükkel lehetett őket megverni..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.06. 22:01:32

@chrisred: Tehát akkor az Istenre való hivatkozás megengedhető szted..Mi a helyzet az ateista polgárokkal..?:)

kvadrillio 2019.08.06. 22:01:37

JAHHHHH...MATOLCSY MEG AZ AMCSI BIRODALOM HELYI ÉRDEKEI....:o)))))))))))))))))))))))))))))))

Geopolitika, technológia, pénz – Matolcsy György írása
MAG2019. aug 5.Matolcsy György
FacebookTwitterPinterestMail
FacebookTwitterPinterestMail

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk…

ősi mexikói mondás

Geopolitika, technológia, pénz

Miért is ne válaszolhatnánk jobban századunk 3 legnagyobb kihívására a következő 30 évben, mint tettük azt az elmúlt 30 évben?

Az elmúlt 30 évben bizony azért nem sikerült a térséggel lépést tartanunk a Nyugathoz való felzárkózás terén, mert döntő időkben rossz vagy még rosszabb döntéseket hoztunk.

Az 1990-es évek első felében sokkterápiákat alkalmaztunk fokozatos átalakítások helyett, 2002-ben pedig hibás gazdaságpolitikai fordulat ment végbe a szerencsétlen politikai fordulat után.

A 2004-es uniós csatlakozás előtti és utáni években adósságból növekedtünk, ráadásul óriási rejtett kockázattal, svájci frankban és euróban. 2008-ra már belső gazdasági válság alakult ki, amit tetézett a külső pénzügyi válság. A krízist ráadásul hibás, megszorító politikákkal próbáltuk meg kezelni 2010-ig, sikertelenül.

Mindezekkel szemben már 2010 és 2012 között végrehajtottuk a magyar költségvetés rendbetételét, amely az Európai Unióban a leggyorsabbnak és a legsikeresebbnek számított. 2013 után ehhez hozzáadtuk a pénzpolitika teljes fordulatát, így 2019-re 10 fontos területen már első helyezést érjük el Európában, sőt a világban is.

Két évtized bukdácsolását /1990-2010/ már közel egy évtized /2010-2019/ sikerei követték.

De miért is buktunk ekkorákat? Talán, mert rendre hibás válaszokat adtunk korunk három legnagyobb kihívására. Nem értettük meg a geopolitika, a technológia és a pénz modern természetét. Válaszaink ezért drámaian hibásak voltak.

1990-ben a piaci átmenetre sokkterápiás választ adtunk, nem értve, hogy ez azok érdeke, akik belső és külső piacainkat akarják átvenni, amihez le kell értékelni a magyar vagyont.

2002-ben elveszítettünk egy sorsdöntő választást és ezzel együtt a 2004-es uniós csatlakozás körüli kivételes éveket, mert nem értettük az új egyedüli világhatalom, az Amerikai Birodalom helyi érdekeit. Ekkor nem csak egy választást veszítettünk, hanem ezzel együtt a felzárkózás terén is egy egész évtizedet.

2002 és 2010 között nem értettük meg, hogy a nemzeti fizetőeszköz a megoldás, vétek eladósodásból fedezni a növekedést és kötelező a költségvetési fegyelem.

2010 után sok mindent megértettünk, de nem mindent, ami a sikeres felzárkózáshoz szükséges.

Értjük a pénz világát, értékeljük a forintot, csökkentjük az állam adósságát, pénzbőséget teremtünk a gazdaságban, nem erőltetjük az euróhoz a csatlakozást, nem kérünk a külső megszorítási tanácsokból és kiszámítható pénzügyi környezetet tartunk fent.

A geopolitikai kihívásokra is jó válaszokat adunk, mert már számolunk az Amerikai Birodalom helyi érdekeivel, kivédjük az Unió túlzásait, falat húzunk a nemkívánatos migráció elé, régiós szövetséget építünk a V4 csoporttal, elismerjük Oroszország helyét Európában, a keleti nyitással összekötjük térégünket Kínával és Ázsiával.

Kevésbé értjük azonban a technológia új kihívásait. Még nem értjük, hogy teljes versenyképességi fordulat nélkül a hozzánk érkezett import tőke csak szigetként működik tovább, mert nincs hová kötődnie.

Nem értjük, hogy a világ élvonalába /első 200 közé/ tartozó egyetemek nélkül az új technológia nem képes tartósan mozgatni a felzárkózást. Amint azt sem értjük, hogy az állami egészségügy mai működésével nem lehet népesedési fordulatot elérni.

Változzunk és változtassunk sokkal bátrabban, mert:

A kincs, amit keresel, éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni / Joseph Campbell /

A szerző a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Európai téridő 2019.08.06. 22:01:46

"Nagy az Isten állatkertje".

kvadrillio 2019.08.06. 22:01:57

Magyarország lakosságának vallási összetétele[90] Felekezetek Népesség % arány
kereszténység 5 408 793 54,4
Katolikus egyház 3 871 922 39,0
római katolikus 3 691 389 37,1
görögkatolikus 179 176 1,8
protestantizmus 1 985 576 14,2
református 1 153 454 11,7
evangélikus 215 093 2,2
ortodox kereszténység 13 710 0,1
egyéb keresztények 167 231 1,7
zsidó vallás 10 965 0,1
egyéb vallások 13 567 0,1
vallások együtt 5 433 325 54,6
felekezeten kívüli 1 806 409 18,2
nem válaszolt 2 698 894 27,2
ismeretlen - -
összesen 9 937 628 100,00

ANNYI A VALLÁSOS, AHÁNYAN BEVALLJÁK VAGY ANNAK VALLJÁK MAGUKAT...

kvadrillio 2019.08.06. 22:02:04

Magyarország lakosságának vallási összetétele[90] Felekezetek Népesség % arány
kereszténység 5 408 793 54,4
Katolikus egyház 3 871 922 39,0
római katolikus 3 691 389 37,1
görögkatolikus 179 176 1,8
protestantizmus 1 985 576 14,2
református 1 153 454 11,7
evangélikus 215 093 2,2
ortodox kereszténység 13 710 0,1
egyéb keresztények 167 231 1,7
zsidó vallás 10 965 0,1
egyéb vallások 13 567 0,1
vallások együtt 5 433 325 54,6
felekezeten kívüli 1 806 409 18,2
nem válaszolt 2 698 894 27,2
ismeretlen - -
összesen 9 937 628 100,00

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.06. 22:02:08

@chrisred: A szaporodás,sebesség..Másrészt miért kellene a kínai protestáns templomok számának megnyugtatnia egy európai ateistát,amikor egyre több mecsetet lát az öreg földrészen?

exterminador 2019.08.06. 22:02:10

Épp elég szomorú, hogy a XXI. században még mindig léteznek vallások, és még mindig ennyi hívük van.

Világít a torony 2019.08.06. 22:59:40

A vallás a bizonytalanok mankója.

John Nethem 2019.08.06. 22:59:44

@exterminador:

Ami azt bizonyítja, hogy a TUDOMÁNYOS és ATEISTA fejlődés egyáltalán nem azt eredményezte, mint amit annyira beígért az embereknek.....

Fülig José 2019.08.06. 22:59:48

@agarik: "és egyértelműen egyetlen konkrét istenség mellett teszi le a voksot,"
kitalálom, ne segíts...őőő.... viktor?!?! ugye viktor az isten??

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.06. 22:59:53

@agarik: Mi a helyzet az ateista polgárokkal?Mi a helyzet a keresztény bibliára esküdő amerikai elnökkel? Vagy az Egyesült Királyság államfőjével,aki egyúttal egy keresztény egyház feje is? Kínzó kérdések..:)

Fülig José 2019.08.06. 22:59:55

@Európai téridő: az még nem baj, de alacsony a kerítés...

doppeladler 2019.08.06. 23:21:41

@Waldi!:
Szerintem itt a kultúrkörről van szó. Tehát attól keresztény valaki, hogy a keresztény kultúrkörhöz tartozik.
A mai keresztényekre az a jellemző, hogy nem nagyon tartják magukat kereszténynek, nem vallásosak, nem járnak templomba, kritizálják az egyházakat, vallásellenesek, ateisták, stb. Úgy tűnik, hogy ezek a dolgok a kereszténységből nőttek ki, mert más kultúráknál nem nagyon látunk ilyesmit.
Persze tiltakozhatunk a lekeresztényezésünk ellen, dehát mégse a semmiből jöttünk.

Waldi! 2019.08.07. 06:28:14

@math0:

Az előző posztban elolvashatod, hogy honnan vannak az adatok. Regisztráció után szabadon letölthetőek az ESS honlapjáról.

Waldi! 2019.08.07. 06:30:24

@kvadrillio:

A 2011-es népszámlálás óta erőteljesen változott a vallási összetétel.

ateistaforradalom.blog.hu/2019/07/29/_kereszteny_magyarorszag#more14985826

Waldi! 2019.08.07. 06:35:40

@doppeladler:

A mai európai civilizációnak bár egy fontos pillére a zsidó-keresztény kultúrkör, de nem lenne elképzelhető a görög-római alapok nélkül sem. A felvilágosodás, a humanizmus, a szekularizmus, a racionalizmus, a filozófia, a tudomány tette naggyá Európát, és ezek jórészt éppen a kereszténységgel szemben jöttek létre. Nem helyes keresztény civilizációnak nevezni az európai civilizációt, mivel félrevezető.

alhambra22 2019.08.07. 06:48:23

ez a cikk nevetseges,. franciaorszagban meg mashol is barmilyen vallasuak boldogan elnek es dolgoznak mi a franc ez a keresztenyseg? egy Orban (ignorans) talalmanya. nincs kereszteny vallas. van katolikus protestans reformatus…) Orbannak annyi fogalma van a vallasrol mint nekem a forma egy autojairol…… Romaban epp maskent (es pont ellenkezoleg gondolkodnak mint az Orban nevetseges idiota.) Vedd meg a Magyarorszagodat csak magyar nem marad itt…. mert nem vagyunk hulyek….. a budai boltokban 80 feletti nenik dolgoznak olyan lassusaggal hogy kozben elmegy hat vonatod nehany munkad szoval nem hulye egy magyar fiatal itt dolgozni meg elni….. es legyunk keresztenyek? koszi nekem jobban bejon Roma (ez egyeni:)

chrisred 2019.08.07. 06:48:42

@Veszéjben a lyogállamiság !: Az ateistáknak ott van az emberrel szembeni felelősség, szóval a német alkotmány ateista megszövegezői sem találhatnak kiskaput.

chrisred 2019.08.07. 06:48:46

@Veszéjben a lyogállamiság !: Csak annyiban, hogy nagyjából akkora sansz van, hogy Európa kalifátussá változik, mint arra, hogy Kína keresztény egyházi állammá.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.08.07. 06:48:51

Valami fontosat folyton mindenki elfelejt, ami a kereszténységnél is nagyszerűbb, a humanizmust. Ennek sokkal több minden köszönhető mint bármelyik vallásnak. Az iszlámmal szemben nem az avítt kereszténységet kell szembeállítani, hanem a humanizmust.
A kormányról sok mindent elárul a ragaszkodás a régi egyházakhoz, amik mindig is hatalmi eszközök voltak.

agarik 2019.08.07. 06:49:08

@Veszéjben a lyogállamiság !: Pici, a másikra nem figyelő, szalmabábokat kötöző butuskám, íme a válaszok sorban:
- no mi lenne az ateista polgárokkal. Na mi. Ugyanaz mint a vallásosakkal pici butuskám. Azért találták ki a szekularizmust, hogy ilyen apróságok ne okozzanak problémát. Említhet egy alkotmány istenségeket, de nem ismerheti el azok kizárólagosságát, vagy nélkülözhetetlenségét.
- az amerikai elnök nem esküszik a Bibliára, illetve mindenki tudja hogy az elnöki eskü utolsó sora illegitim. Mindazonáltal az amerikai jogrendszer nagyon is ismeri - a magyarral ellentétben - a precedensjogot, így az ilyen sallangoktól ott nehezebb megszabadulni. Persze egy olyan agyatlan, habzószájú kereszténynek mint Te erről fogalma sincs.
- a BRITT egybesült királyság államfője szintén precedensjog-területen él, így összehasonlítani igen nehéz, mondhatni majdnem lehetetlen, pláne a teljes törvényi és szervezeti szerkezet ismertetése nélkül, ami az állampolgároknak garantálja a szekularizmust.

A kérdések kínzók, de nem egy jogállamisággal tisztában lévő számára, hanem a diktatúráért, bronzkori rabszolgatartó társadalomért siránkozó, bigott, rasszista, homofób, nőgyűlölő, pedofil (4 éveseket dugni a Biblia szerint legit, l. Sekhem) keresztény számára.

BiG74 Bodri 2019.08.07. 06:49:17

Az a baj a nyugati kereszténységgel, hogy sóvárog a muzulmán világ vallási hatalma iránt, és azt hiszi, hogy az iszlám ellen a kereszténység a legnagyobb erő. A történelem meg baromság.

agarik 2019.08.07. 06:49:23

@doppeladler: A keresztények ateisták? Na te se vagy képben a szavak jelentésével.

Azért had tegyek fel egy kérdést: miféle keresztény kultúra?
Halára kövezzük-e aki szombaton dolgozik? Valósnak tartjuk-e a boszorkányokat? Házassági rítus-e a nemi erőszak? Nem? Akkor mégis miféle keresztény kultúráról habogsz? Esetleg öncsonkító világvégevárásra buzdítasz? Kösz, nem kérünk belőle, mert itt semmiféle keresztény kultúra NINCSEN.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.07. 06:49:36

@doppeladler: Mohamed Taha megpróbálta kritizálni a medinai irányzat térnyerését az iszlámban,és az eredeti mekkai elvekhez való visszatérést hirdette.Nyilvánosan akasztották fel néhány évtizede..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.07. 06:49:39

@Világít a torony:

„Ha csak kortyolsz a tudomány poharából ateistává lehetsz,
ha kiiszod e poharat,a pohár alján megleléd Istent..”

/ Werner Heisenberg /

midnight coder 2019.08.07. 07:14:26

@BiG74 Bodri: A legtöbb embernek szüksége van valamilyen vallásra vagy ideológiára ami alapján berendezi az életét. Amúgy az ateizmus is egy ilyen. Ha nincs, vagy gyenge akkor ezt az űrt nagyon gyorsan be tudja tölteni egy új vallás. Az iszlám, különösen a szélsőséges verziója pedig nagyon is alkalmas erre. Afrikában terjed is, mint a tûz, és igazán csak ott nem tudott elterjedni, ahol a szélsőséges iszlámmal szemben szélsőséges keresztények állnak.

A két vallás közül viszont a kereszténység az, amivel együtt tud élni más gondolkodásmód is. Jelen pillanatban is van egy rakás olyan iszlám ország, ahol az ateizmusért simán kivégeznek. Keresztény országban nem tudok ilyenről. Persze voltak idők amikor igen, de míg a kereszténység ki tudta termelni a felfilágosodást, addig az iszlám nem igazán.

acycloren 2019.08.07. 07:14:31

@Andy73: Egyelőre az a helyzet, hogy a magyar állam aktívan részt vesz a vallásterjesztésben, az egyházak finanszírozásában, és ezt nem a saját pénzéből teszi, mert ugye az államnak nincs pénze, hanem minden adófizető pénzéből, akiknek jó része nem kér a szervezett, intézményes vallásokból vagy egyáltalán a vallásból.

chrisred 2019.08.07. 07:44:16

@Veszéjben a lyogállamiság !: "Vagy nem", illett volna hozzátennie a határozatlansági elv értelmében.

midnight coder 2019.08.07. 07:44:23

@Brix: "Azèrt van harmadszor is 2\3, mert a liberális demokrácia Magyarországon elsorvadt: nincs a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodásán alapuló, plurális politikai rendszer."

Nem. Igazából mindig is arról volt szó kis hazánkban, hogy volt egy jobboldal és egy baloldal. Most azon persze lehet vitatkozni, hogy az egyik oldal mennyire jobb, a másik oldal mennyire bal, de már a kezdetekkor is volt a volt állampárt, az MSZP és a mellé felsorakozott SZDSZ, és volt az MDF, az élen az akkori Orbánnal, Antall Józseffel aki egészen a haláláig pont azt kapta balról amit ma Orbán - más kérdés, hogy jóval kevesebb (pontosabban inkább más) jogalappal.

Aztán az MDF bukása után a FIDESZ töltötte be ezt az űrt, és onnantól kezdve kb., egy ugyanolyan erős baloldal küzdött egy ugyanolyan erős jobboldallal. Történt ez egészen addig, amíg nem jött Gyurcsány aki jól szétverte a baloldalt, az MSZP-bõl kivált a DK, az SZDSZ-ből lettek a nem létező liberálisok, bejött a képbe a sötét és zöld LMP és a többi kis izé. A másik oldalon a Jobbik is vitte a baloldali szavazók vidéki részét akik nem annyira értettek egyet a megélhetési bûnözés tolerálásának helyességével. Mindeközben pedig a FIDESZ pont olyan erős maradt mint volt. Nem erősebb, nem is gyengébb, csak most nincs ellenfele. Ezért is pofátlanodtak el.

midnight coder 2019.08.07. 07:44:26

@Gamma Leonis: Az első humanista Jézus volt, és az hogy egyáltalán létezik ez a megközelítése a dolgoknak, a kereszténységnek köszönhető. Más kérdés, hogy az egyház és a keresztény állam a gyakorlatban finoman szólva nem volt mindig az, de az ideák szintjén a kereszténység mindig humanista volt. Jézus nem megégette az őt elfogni küldött római katonát, hanem meggyógyította, ahogy a szentek is általában különféle önzetlen jócselekedeteikről voltak híresek. Az más kérdés, hogy a gyakorlatban az volt a jelszó, hogy tiszteljük a szenteket, de nem kóvetjük...

Másrészt, a túltolt liberális humanizmus pont segíti az iszlám szélsőséget. Egy szélsőséges ezt nem úgy fogja fel, hogy milyen fasza dolog hogy a svéd befogadta őket az országukba és pénzt adott nekik, hanem úgy, hogy Allah arra kényszerítette a hitetleneket hogy odaadják nekik az országukat.

Waldi! 2019.08.07. 08:30:46

@midnight coder:

"Az első humanista Jézus volt, és az hogy egyáltalán létezik ez a megközelítése a dolgoknak, a kereszténységnek köszönhető."

Mondott Jézus valamit a rabszolgaság ellen? A nemi erőszak ellen? A nők elnyomása ellen? Ha Jézus akkora humanista volt, akkor miért kellett több mint ezer évnek eltelnie a humanizmus megjelenéséig?

midnight coder 2019.08.07. 08:31:23

@Waldi!: "Az ateizmus az istenekbe vetett hit hiánya. Tehát nem hit."

Nem. Az az agnoszticizmus. Nincs (számomra elfogadható) bizonyíték arra, hogy van Isten, így nem hiszek abban, hogy létezik. Az ateista viszont azt mondja, hogy nincs (számomra elfogadható) bizonyíték arra, hogy Isten létezik, ezért állítom hogy nem létezik. Ez viszont pont ugyanolyan vallás mint bármelyik másik.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.08.07. 08:31:31

@Waldi!: roppant tudományos dolog. "a hivatkozások a tavalyi cikkemben vannak". szánalmasok vagytok, és színvonaltalanok. a cenzúrával is.

chrisred 2019.08.07. 08:32:20

@midnight coder: "Most azon persze lehet vitatkozni, hogy az egyik oldal mennyire jobb, a másik oldal mennyire bal, de már a kezdetekkor is volt a volt állampárt, az MSZP és a mellé felsorakozott SZDSZ, és volt az MDF,..."

Nem, kezdetekkor volt az állampárt, és azok a kerekasztalos ellenzéki erők, amelyek leültek osztozkodni vele. Most van az állampárt, és vannak azok az ellenzéki erők, amik beülnek mellé a patlamentbe, hogy közelről nézzék, mit csinál.

chrisred 2019.08.07. 08:32:42

@midnight coder: "Az első humanista Jézus volt, és az hogy egyáltalán létezik ez a megközelítése a dolgoknak, a kereszténységnek köszönhető."

Protagórasz Jézus előtt majdnem egy fél évezreddel mondta, hogy minden dolgok mértéke az ember. A humanizmus nem az emberszeretet, a könyörületesség filozófiai vonulata, hanem az emberközpontúságé. A katolikus vallás nem emberközpontú.

csakférfi 2019.08.07. 08:32:51

@Veszéjben a lyogállamiság !:
Teszett az idézet.
:)

Magam nem hiszek istenben,igaz keresztény "nevelést" kaptam.
Ellenben az ateisták nem.
Mégis.........

3. Az Úr napját szenteld meg!

Nincs hétvége....csak minden nap munka.

”4. Atyádat és anyádat tiszteld!

Bizonyára az ateisták ütik verik a szüleiket és ott alázzák meg ahol csak tudják őket.....sőt nem is szeretik már őket felnőve.

5. Ne ölj!

Nyilvàn jogosnak gondolják a gyilkosságot.Még a halálbüntetést a gyilkosokra is.

6. Ne paráználkodj

Ezt a "prostikra” érti a szöveg,nem a szexre. Tehát ilyentén módon a gyerekeik ha prostinak àllnak,vagy ők maguk.....az helyénvaló.

7. Ne lopj!

Nem dolgoznak és az utonállás rablás kedvenc időtöltésük.

8. Ne hazudj, és mások becsületébe kárt ne tégy!

Azaz a " játszmázás" családon belül és a "sz@rkavarás" munkahelyen ,valamint a bíróságokon való hamistanuzás elfogadott. Tehát megrögzött pszichopata nárcisztikus személyiségek.

9. Felebarátod házastársát ne kívánd!

Sőt....ha egy nöt megkívánnak azonnal ajánlatot tesznek neki....a metoo mozgalom a hülyeség magasfoka....az ateisták szerint.

10. Mások tulajdonát ne kívánd!

Nem kell szerezni semmit becsületes munkával. Inkább elvenni.

Ugye mekkora ökörség?!
Ugyanazon értékrendet követik.....csak utálják az embereket akik hisznek valamiféle természet feletti lényben.
Erre még büszkék is.
Azaz "vizet prédikálnak bort isznak"
Homályos a gondolkodásuk,mert a vallásokat az emberekkel azonosítják....nem a "szellemmel" hittel amit a "tanítás" terjeszt.
Buta emberek....nem különbek a bigott vallásostól.

Waldi! 2019.08.07. 08:38:07

@midnight coder:

Az agnosztikus/gnosztikus szerint nem tudható/tudható, hogy isten létezik, tehát a tudásra utal.
Az ateizmus/teizmus a hitre vonatkozik, a teista hisz isten(ek)ben, az ateistának nincs ilyen hite.
Én pl. agnosztikus ateista vagyok, tehát nem gondolom, hogy kizárható lenne egy isten létezése (bár egyes isteneké, így a világvallások isteneié kizárható), és bizonyítékok hiányában nem is hiszek istenekben.
Célszerű az öndefiníciót elfogadni, mivel az ateisták túlnyomó többsége sem tartja magát istentagadónak, hogy az ateizmus az istenekbe vetett hit hiánya.
Nyilván a keresztények sem fogadnák el, hogyha az ateisták akarnák definiálni, hogy mit jelent a kereszténység.

Waldi! 2019.08.07. 08:39:41

@math0:

Nem a tavalyi, hanem a múltheti posztról van szó. Mi lenne, ha megpróbálnál kedves lenni? Leszakadna az ég?

ateistaforradalom.blog.hu/2019/07/29/_kereszteny_magyarorszag

chrisred 2019.08.07. 08:40:00

@midnight coder: Az agnosztikus is lehet ateista.

chrisred 2019.08.07. 09:39:13

@Waldi!: Egészen pontosan azt nem fogadná el egy keresztény, ha az ateisták döntenék el róla, hogy istenhívő, vagy csak elfogadja egy vallási szervezet szabályait.

igazi hős 2019.08.07. 09:39:31

@Eugene Horse: Nem. Azt mondom, hogy az az ateista, aki "hisz abban, hogy nincs Isten", az nem ateista, hanem simán ostoba. Ha finomabb akarok lenni, akkor az olyanok, mint a jedi vallásúak (akik definíció szerint ateisták), nem ostobák, inkább "jópofa hülyék". (De csak azért, mert többnyire nem gondolják komolyan.)

midnight coder 2019.08.07. 09:39:37

@chrisred: Alapvetõ különbség, hogy anno az MSZMP-t azért nem lehetett leváltani, mert nem létezett mellette másik párt. Az MDF is azért volt Fórum, mert akkoriban olyan hogy párt nem lehetett. Az istenadta nép, bármennyire is elégedetlen volt a komcsikkal, nem tudta őket leváltani, illetve hát 56-ban próbálta, de az ideiglenesen itt állmásozó baráti szovjet hadsereg közbelépett.

Most viszont nem az az akadály a FIDESZ leváltására, hogy nincs másik párt, hanem az, hogy az istenadta nép látta kormányozni őket is, és a baloldalt is, és a többségnek az előbbi még mindig jobban bejön. Azon persze lehet filózni, hogy Orbánék mennyire torzírják a választási rendszert, ahogy azon is hogy előzőleg mennyire volt torz, de ha olyan mértékû elutasítottsága lenne Orbánéknak mint anno Rákosiéknak akkor egy percig sem maradnának hatalmon, sőt Kádárék elutasítottsága mellett sem élnék túl az épp aktuális parlamenti választást.

midnight coder 2019.08.07. 09:39:48

@chrisred: Az ateista konkrétan tagadja Isten létét. Az agnosztikus pedig azt mondja, nem tudom. Van olyan, hogy agnosztikus-ateista, de az inkább agnosztikus mint ateista, ők azt mondják hogy ha van akkor sem érdekel.

igazi hős 2019.08.07. 09:39:58

@midnight coder: "de míg a kereszténység ki tudta termelni a felfilágosodást, addig az iszlám nem igazán" Van 700 év előnye. Mikor is voltak a keresztes hadjáratok? Pont a vallás 14. századában? Mint most az iszlám. (Egyébként kevered az ateizmust a materializmussal, de sebaj.)

midnight coder 2019.08.07. 09:40:11

@Waldi!: Az alapvetõ különbség szerintem az, hogy az egyik azt mondja, hogy nem tudom van-e Isten mert nem látok bizonyítékot arra hogy lehet. De mint ilyen nem megyek oda a másikhoz, hogy te mekkora hülye vagy hogy hiszel Istenben amikor én tudom hogy nincs.

Waldi! 2019.08.07. 09:41:40

@midnight coder:

Tehát csak a keresztények mehetnek oda az ateistákhoz, hogy Jézus szeret, de az ateisták nem mondhatják el, hogy mit tartanak a kereszténységben ellentmondásnak vagy bizonyítatlannak?

Waldi! 2019.08.07. 09:42:49

@chrisred:

Nem is tettünk ilyet, mi csak abból indultunk ki, hogy ki mit válaszolt az ESS-nek.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.07. 09:59:08

@csakférfi: A világot teremtő, irányító Isten létezésében való hit miért lenne azonos azzal, hogy valaki betartja a Tízparancsolatot? Másrészt ott van az eredendő bűn fogalma a kereszténységben.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.07. 09:59:11

@chrisred: A határozatlansági reláció egész másról szól..

chrisred 2019.08.07. 09:59:18

@midnight coder: Ahogy a Fidesz és az SZDSZ nevében sem volt benne az a szó, hogy párt, de ettól még indulhattak az országgyűlési választásokon 90-ben.

Mivel senki se látta, hogyan kormányozna a Jobbik, az LMP vagy a Kétfarkú, ezért az érvelésed nem állja meg a helyét. Pontosan ugyanazért nem válthatja le egy párt sem a Fideszt, mert ahogy anno az MSZMP, most ők gazdálkodhatnak kontroll nélkül az ország erőforrásaival, az ő pártérdekeik válnak kötelező szabállyá, az ő kádereik juthatnak karrierhez.

chrisred 2019.08.07. 09:59:23

@midnight coder: A keresztények számára hitbéli kötelesség a térítés, viszont egy ateista számára mindegy, hogy mennyi vallásos ember van.

Emmett Brown 2019.08.07. 09:59:29

@csakférfi: ez annyira borzalmasan fals érvelés, hogy már fáj. A tízparancsolat egyes előírásainak betartása nem csak és kizárólag a keresztények "előjoga", mint ahogy a betartásukból sem következik hogy az illető keresztény volna . A java része kb univerzális szabályok a viszonylag kulturált letelepedett együttélésre. Érdekes módon a Föld többi részén élő ókori népek sem irtották ki saját magukat, sem a közel-keleti népek IE, pedig ők nem voltak keresztények, tehát nem tartották a tízparancsolatot (ahogy szerinted az ateisták direkt elvetik, mert nehogymá' valami keresztény dolgot kelljen csinálniuk).

Jelenleg a kereszténységet az egyház miatt utasítják el sokan, kb olyan a dolog mint a liberalizmus és az SZDSZ.

midnight coder 2019.08.07. 09:59:33

@Waldi!: A kereszténynek elmondhatod. Ugyanezt szélsőséges iszlamistával már nem tenném :-)

Waldi! 2019.08.07. 10:00:36

@midnight coder:

Mert az orbáni politikai kereszténység annyival toleránsabb az iszlámizmusnál.

sas70 2019.08.07. 14:56:27

Az a helyzet, hogy a vallás nem ok, hanem ürügy!
A keresztény Magyarország egy újabb bedobott piárfogalom, mint korábban a polgár, vagy a Rogán-féle keményen dolgozó kisember. Egy üres lózung, aminek alapja ugyan szinte semmi, tényszerűen egy hazugság, de remek hivatkozási alap bármire. A sok hülye birka pedig ugyan úgy fújja, mint anno a kommunista indulókat.

acycloren 2019.08.07. 14:56:42

@midnight coder: Ez szemenszedett hazugság! Jézus nem volt humanista. A történelmi Jézusról kb. semmit se tudunk. Azt se, hogy létezett-e valójában. Valószínűleg nem. Egy pár kóbor, önjelölt messiás, lázadó rabbi vagy hitszónok karakteréből gyúrták össze az alakját. De humanista biztos nem volt.
Aki a kereszténység humanista vonalát illeti, azt Pál csempészte bele. Honnan? A görög, hellenisztikus műveltségből. Ugyanis a görög filozófia és kultúra tartalmazta a humanista elvek gyökereit. A hellenisztikus hatás nélkül és Pál fondorlatos cselszövése és a bibliai Jézus karakterének megalkotása nélkül a kereszténység nem jött volna létre, csak egy kis, elborult, zsidó szekta lett volna, egy lábjegyzet a történelemben.
Ami miatt ma a kereszténységet szembe tudják állítani az iszlámmal és más emberellenes vallásokkal, az az, hogy hatott rá a hellenisztikus kultúra Pál közvetítésével.
Az ókori zsidók kb. úgy éltek, mint a mohamedán fantikusok az Iszlám Államba manapság. Isten törvénye az egyetlen törvény, mindenféle kihágásért megköveznek, istenkáromlás, sőt a szombati munkavégzés is halálos bűn.

acycloren 2019.08.07. 16:15:53

@midnight coder: A keresztény egyházak kiegyeztek az állammal, ami ellopja a számukra az adófizetők pénzét, átjátssza az iskolákat a kezekükre, pont leszarják a keresztények, hogy mások nem értenek velük egyet, adómentesen pörgetik a bizniszt. Nincs szükségük erőszakra, hisz hamar beépültek az állam strukrúráiba parazita módon. Még a feudalizmus vége után is.

A mohamedánok alapvetően ellenségnek tekintik a világi államot, a keresztényektől eltérően isten országát a Földön akarják megvalósítani, ami sok hitetlen vérébe kerül. Az iszlám rosszabb, erőszakosabb, de a kereszténység se jó, csak körmönfontabb, hozzászokott a nyugati ember, hogy a papok ráteszik a kezüket a gyerekekre, az adóbevételekre, vagy ahol az állam nem is közvetlenül pénzeli az egyházakat, legalább adómentességet ad nekik. Képzelj el egy vállalkozást, ami nulla alapanyagköltséggel termeli a semmit, és minden bevétele adómentes. A legjobb üzlet. Közben meg a sarki gyros-os, a hidegburkoló vagy a szoftverfejlesztő meg adózik, míg a heréi le nem szakadnak. Mert ha nem fizet, akkor jön az állami karhatalom és seggbebassza gumibottal. Egyházakat sose csesztetnek az adóhatóságok.

Weißkopf 2019.08.07. 16:16:06

@csakférfi: "Ne paráználkodj": ez tkp. a házasságtörést tiltja ("non moechaberis"). Nemrég levelet váltottam erről 1 teológussal. Az ő válaszából az derült ki, hogy a mózesi törvények idején a nemi (avagy házas-) élet csak házasfeleknek volt megengedve.

midnight coder 2019.08.07. 16:16:14

@Waldi!: Nem hallottam hogy Orbánék eleddig túl sok ateistát végeztek volna ki.

csakférfi 2019.08.07. 16:16:31

@Emmett Brown:
Falls érvelés?

"Jelenleg a kereszténységet az egyház miatt utasítják el sokan, kb olyan a dolog mint a liberalizmus és az SZDSZ.”

Egyetértek....erre céloztam az etikai és életvezetési " tanácsokat "illetően.
At ateizmuz is " vallás".
Hogy ki...mikor...és hogyan "hal ki" ?
Nem tudjuk.....csak hisszük.

”Tehát az intelligens tervező elmélete valaminek a megmagyarázására egy még inkább magyarázatra szoruló dolgot feltételez, így nem jó magyarázat. Ellenben az evolúció, amelynek során a komplexitás nem csupán véletlennel, hanem véletlennel és szelekcióval alakul ki, egy olyan folyamat, amely révén egyszerű dolgokból lehet megmagyarázni a komplex dolgok kialakulását. Ez az egyetlen ilyen elmélet, amely tényleg magyarázatként léphet elő. Érdekes az elmélet asimovi feldolgozása a Robottörténetekben. A Logika novellában egy űrállomás robotja azért tagadja meg az engedelmességet az őt üzemeltető emberi személyzet számára, mert a komplexitás érve alapján nem hiszi el, hogy a gyengébb képességű ember készíthetne el egy olyan komplex robotot, amely lényegében meghaladja alkotója képességeit.”

Ateizmus Wiki idézet.

Vs.

"Az igazságos világba vetett hit olyan kognitív torzítás, mely szerint az emberi cselekvések végül morálisan igazságos és megfelelő konzekvenciákat eredményeznek, lehetővé téve, hogy a nemes és becstelen cselekedetek méltó jutalmat és büntetést vonjanak maguk után. Más szavakkal, az igazságos világba vetett hit olyan tendencia, mely szerint konzekvenciákat tulajdonítunk vagy várunk el egy meghatározatlan hatalomtól, mely a morális egyensúly megóvásáért felelős. A torzítás ennek eredményeképpen (gyakran akaratlanul) egy olyan felsőbb hatalom létezését feltételezi, mely valamilyen kozmikus igazság, érdem, stabilitás és rend fenntartásáért felelős az univerzumban."

..
..
"torzítás ezen jellegzetességét több szociálpszichológus tanulmányozta. A kutatások azóta is folynak a témában, a feltevés bejósló erejét vizsgálva különböző szituációkban és kultúrák között, tisztázva és bővítve az igazságos világgal kapcsolatos hiedelmek elméleti megértését."

Wiki idézet.

Ismétlem.....nem hiszek istenben....gonoszban...pokolban...mennyországban.
Csak emberekben akik rosszul itélik meg embertársaikat....pusztán csak azért mert "mások".
Felvilágosodás.......nem....divat lett ujra " gyűlölködni".
Ez a valóság....most.

csakférfi 2019.08.07. 16:16:37

@Veszéjben a lyogállamiság !:
Gondolom .....mivel "isten hozta a szabályokat" ....mózesi kőtáblák...ő is eszerint él....létezik.
Vagyis....csak ember lehet.

Pipas 2019.08.07. 16:16:47

@Eugene Horse: "van persze benne igazság, hogy a nem hit is valamiféle hit"

Nem, nincs benne semmi igazság. A "nem-hit" pont az, amit jelent, a hit hiányát. A hit hiánya nem lehet hit, hogyan is lehetne? Az ateizmus az istenhit hiánya, ezt mondják úgy, hogy hitetlenek.

A víz hiánya nem víz, a töltés hiánya nem töltés, a fény hiánya nem fény és így tovább. Nyilvánvalóan butaság azt mondani, hogy X hiánya maga is X.

"(bár abba érdemes lehet belemenni, hogy az ateizmus bírálata egy klasszikus cáfolhatatlan állítás, egy csapda, hiszen egy olyan bizonyíthatatlan és cáfolhatatlan állításra (van isten) épül"

Nem cáfolhatatlan, miért is lenne az? Ha korrektül megfogalmazod, hogy mit nevezel istennek, milyen tulajdonságokat tulajdonítasz annak, amit istennek nevezel és milyen kontextusban fogadod el a bizonyítást, akkor az állítás miszerint "van isten" lehet cáfolható és cáfolhatatlan is.

Példa:
1) Istennek a keresztény isten nevezem annak a közismert tulajdonságaival.
2) Matematikai bizonyítást fogadok el.

Akkor: A keresztény isten midnenható, ami paradoxon és így a keresztény isten nem létezhet. Ez matematika cáfolata annak, hogy bármilyen mindenható lény létezhet.

Persze ha olyan tulajdonságokkal ruházod fel istent, hogy a létezése semmiképpen ne legyen cáfolható, akkor nem lehet cáfolni a létezését, de akkor maga a fogalmad értelmetlen. Ha usten midnenütt ott van, de sehol sincs ott, ha a világegyetemen kívül létezik, ha semmiféle tulajdonsága nem ismerhető, ha kijelented róla, hogy láthatatlan, megfoghatatlan, megismerhetetlen, kimutathatatlan, akkor nem cáfolható a létezése. Persze semminek nem cáfolható a létezése ami így néz ki, nincs is értelme beszélni róla.

Pipas 2019.08.07. 16:17:20

@midnight coder: "Az ateista konkrétan tagadja Isten létét."

A legtöbb ateiste nem tagadja isten létét. Nézz utána, híres ateista szószólókat rendszeresen megkérdeznek erről.

"Az agnosztikus pedig azt mondja, nem tudom."
Az ateista-teista megkülönböztetés a hitbéli álláspontra, a agnosztikus-gnosztikus megkülönböztetés pedig a tudásra vonatkozik. Ne keverd őket!

"Van olyan, hogy agnosztikus-ateista, de az inkább agnosztikus mint ateista"
Nem. Az agnosztikus azt mondja, hogy nem tudja van -e isten, ebből következik, hogy nem hiszi, hogy van isten. Nehéz lenne hinni valamiben miközben elismered, hogy fogalmad sincs, hogy úgy van -e. Ergo az agnosztikusok egyben ateisták is.

Közismert csúsztatás, hogy aki azt mondja, hogy "nem tudhatom biztosan, hogy létezik -e isten" az nem ateista. Sok embert félrevezettek ezzel, miközben megpróbálták kiközösíteni az ateistákat.

A kedvencem Carl Sagan, aki azt mondta, hogy ő ugyan nem ateista, de semmi okát nem látja, hogy elhiggye isten létezését. Azaz pont, hogy ateista volt.

"ők azt mondják hogy ha van akkor sem érdekel."
Butaság, az, hogy mi érdekel nem szempont a hit és a tudás vizsgálatánál.

Pipas 2019.08.07. 16:17:29

@igazi hős: "Nem. Azt mondom, hogy az az ateista, aki "hisz abban, hogy nincs Isten", az nem ateista, hanem simán ostoba."

A statisztikák azt mutatják, hogy az istenhívők átlagban sokkal tanulatlanok, mint azok, akik úgy gondolják, hogy nincs isten. Minél fejlettebb egy ország, minél iskolázottabb egy ember, annál valószínűbben mondja, hogy szerinte nincs isten.

Elég erős, szignifikáns a kapcsolat, szóval amit mondasz, annak pont az ellenkezője az igaz.

És igen, aki "hisz abban, hogy nincs isten" az ateista, persze az is, aki nem hisz benne miközben abban sem, hogy van isten.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.07. 16:17:37

@Waldi!: Próbáld ki! Állj ki az utcára Pesten egy Jézust gyalázó táblával,majd mondjuk Bagdadban egy Mohamedet gyalázóval.Utóbbi esetben valszeg halott ember vagy..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.07. 16:17:41

@Waldi!: Miért ne mondhatnák?El is mondják..Sőt mam már ez a jellemzőbb..Inkább csak a kisebb keresztény egyházak próbálnak téríteni..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.08.07. 18:51:03

@math0: 1) mi lenne, ha megpróbálnál pontos, tudományos lenni, és nem flegma hülye?
2) mi lenne, ha legalább a kritikákat elfogadnád, és nem lennél makacs tökfej? mert ugye azért se raktál be hivatkozást, mert egy köcsög kis tuskó vagy.
3) mi lenne, ha te próbálnál meg kedves lenni?! ugyanis az úgy kezdődött, hogy te voltál és vagy egy kis gecik diktátor.

egy geci kis diktátor, makacs tökfej vagy, aki hisztizik, ha kritizálják. szánalom vagy.

agarik 2019.08.07. 20:57:46

@midnight coder: ""Az ateizmus az istenekbe vetett hit hiánya. Tehát nem hit."

Nem. Az az agnoszticizmus. "

Hazug keresztény.

Az agnoszticizmus az, amikor valaki NEM TUD. Az ateizmus amikor valaki NEM HISZ.
Valaki lehet egyszerre agnosztikus ÉS ateizmus, ezek nem egymást kizáró fogalmak, csak a HAZUG VALLÁSOKBAN. Vallásos is lehet agnosztikus muci. Dolgozd fel.

agarik 2019.08.07. 20:57:48

PS: egyébként a Tízparancsolatot SENKI nem tartja. Többek között mert Templom hiányában lehetetlen is.
Ja, mielőtt vki belekezdene: a ne ölj, ne lopj, ölj meg mindenkit aki nem Jehovában hisz (Exo.20.) az NEM a Tízparancsolat. A Tízparancsolat a "Ne főzd meg a kecskegidát az anyja tejében" (Exo.34).

Novák Aircraft Ferencné 2019.08.07. 20:57:52

@Pipas: A vallásos és az ateista is hisz valamiben.Előbbi abban,hogy van,utóbbi abban,hogy nincs Isten..
Az agnosztikus nem hisz,hanem kételkedik.Mind a vallásos,mind az ateista álláspontjában..

Pipas 2019.08.07. 20:57:55

@Veszéjben a lyogállamiság !: "mondjuk Bagdadban egy Mohamedet gyalázóval"

Egyáltalán nem szükséges, hogy gyalázd Mohamedet. Elég, ha lerajzolod. Csak rajzolsz egy pálcikaembert, aláírod, hogy ez bizony Mohamed próféta, kimégy az utcára és perceken belül halott vagy... ha szerencséd van. :(

agarik 2019.08.07. 22:49:38

@Novák Aircraft Ferencné: Nyet.
A "vallásos" az ebben a kérdéskörben először is "teista".

A dolog úgy megy hogy van a gnosztikus ateista aki meg van róla győződve hogy van bizonyítéka rá hogy semmiféle(!) istenség(!) nem létezik. Ez rendkívül ritka(!).
Aztán van az agnosztikus ateista, aki nem tud bizonyítékról semmiféle istenséggel kapcsolatban, és (ezért) nem hisz semmiféle istenségben. Ez az ateista réteg elsöprő többsége.
AZTÁN van az agnosztikus teista, aki ugye mint látható vallásos, aki annak ellenére(!) hogy nincs bizonyítéka semmiféle istenségről, hisz egy vagy több(!) istenben és/vagy istennőben(!).
ÉS VÉGÜL, de nem utolsó sorban van a vallásosak elsöprő többsége, akik azt hazudják, vagy hallucinálják hogy tudnak bizonyítékról valamiféle istenségre (pedig nincsen ilyen!), és (ezért) hiszik hogy van egy (vagy több) istenség.

Hányszor kell még ezt elmagyarázni?
Nem úgy megy hogy totál hibbant (ateista) -> gyógyítható (agnosztikus) -> Megdicsőült Orbán Viktor Az ISIS Tagja (vallásos), hanem
totál hibbant (gnosztikus teista, másnéven átlaghívő) -> gyógyulófélben van (agnosztikus teista, másnéven kételkedő vallásos) -> normális (agnosztikus ateista) -> átesett a ló túloldalára (gnosztikus ateista)..

chrisred 2019.08.08. 09:32:58

@Novák Aircraft Ferencné: Jetista:: "Hiszem/tudom, hogy van jeti."

Ajetista 1: "Hiszem/tudom, hogy nincs jeti."
Ajetista 2: "Nem hiszem, hogy van jeti."
Ajetista 3: "Nem tudom, hogy van-e jeti."

Vagyis az ajetistának nem kell semmiben sem hinnie, ez csak egy opció.

Novák Aircraft Ferencné 2019.08.08. 10:22:01

@chrisred: @agarik: Nem ezeken van a hangsúly, hanem hogy az agnosztikus azt mondja,hogy Isten létének kérdése nem eldönthető. Az általam ismert ateisták egyáltalán nem így gondolkodnak, hanem úgy, hogy nincs Isten.

chrisred 2019.08.09. 10:10:35

@Novák Aircraft Ferencné: Ezért írtam, hogy az ateizmus többféle gondolkodásmód gyűjtő elnevezése. De nem alapfeltétel bármiben is hinni, ellentétben az istenhívőkkel.

Novák Aircraft Ferencné 2019.08.10. 13:35:53

@chrisred: Mivel nem tudható biztosan, hogy Isten létezik e, létezésének egyértelmű elvetése is egy hit.

chrisred 2019.08.19. 21:23:53

@Novák Aircraft Ferencné: Igen, ez volt a három bemutatott ateista alapállás közül az egyik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2020.04.05. 08:32:53

nem a keresztények arányát kell nézni, hanem az ateisták arányát, a félhülye gnosztikusok nélkül, ez mutathatja a logikus gondolkodású embereket

en is írtam a témáról, sajátos stílusban: kkbk.blog.hu/2019/07/07/az_ateizmus_apologiaja
süti beállítások módosítása