Mi az új ateizmus?
2015. november 09. írta: Waldi!

Mi az új ateizmus?

Mi az új ateizmus?

Az új ateizmus egy társadalmi és politikai mozgalom, ami az ateizmust és a szekularizmust népszerűsíti. Támogatói közt több ateista filozófus, tudós és író van.

Az új ateisták, a korábbi valláskritikával illetve ateizmussal foglalkozó szerzőktől eltérően, tudományos szempontból közelítik meg az istenkérdést. Korábban azt gondolták, hogy istent nem lehet tudományos szempontból vizsgálni, és ezért a vallás, vagy a spiritualitás, valamint a tudomány egymással összeegyeztethetetlenek, és éppen ezért a tudomány nem tud választ adni bizonyos kérdésekre, míg a vallás igen.

Az új ateisták, többek közt Richard Dawkins biológus és a néhai Victor Stenger fizikus, azt állítják, hogy ha istennek van bármilyen hatása a világunkra, akkor lehetségesnek kell lennie hipotéziseket megfogalmazni vele kapcsolatban, ezeket pedig a tudományos módszer segítségével tesztelni is lehet. Dawkins és Stenger azt a következtetést vonják le, hogy az „Isten hipotézis” elbukik ezeken a teszteken, ezért a hagyományos istenképeket — mint például a keresztény Istent — el lehet vetni. Szerintük a naturalizmus elegendő arra, hogy az univerzumban mindent megmagyarázzunk, a legtávolabbi galaxisoktól, az élet eredetén át, a saját elménk működéséig.

Az új ateizmus politikai szempontból sokszínű mozgalom. A mozgalom tagjai kampányoltak már a vallás közéleti befolyása ellen, a kulturális fejlődés érdekében, és az úgynevezett ateista identitásért is. 

Az új ateizmust sokan intoleranciával vádolják, mert szeretnék, ha a vallások megszűnnének, vagy legalább a teljes társadalmat érintő kérdésekben nem lenne akkora hatásuk egyes vallásoknak és egyházaknak, mint amit jelenleg tapasztalunk. Az új ateisták azonban nem üldözni akarják a vallásokat, és nem is szeretnék betiltani a vallásos intézményeket, viszont a vallást összességében negatív dolognak tartják, ezért az új ateistákat anti-teistáknak is lehet nevezni.

Az új ateisták szerint a világot egy racionálisabb és jobb hellyé tehetjük azzal, hogy támogatjuk a tudományos gondolkodást és a művészeteket, valamint ha véget vetünk a babonáknak, az irracionalitásnak és a tudományellenes gondolkodásnak.

A legismertebb új ateisták: Richard Dawkins biológus, Sam Harris filozófus és idegtudós, Daniel Dennett filozófus és a néhai Christopher Hitchens újságíró és irodalmi kritikus és író. Őket egy nyilvános beszélgetés során, humorosan a nem-apokalipszis négy lovasának nevezték el, a bibliai Jelenések könyvében szereplő Apokalipszis négy lovasa után.

Az új ateizmust, mint mozgalmat, Sam Harris The End of Faith: Religion, Terror, and the Future of Reason (A hit vége: vallás, terror és az értelem jövője) c. könyve indította el, ami több hétig szerepelt az amerikai bestseller listákon. Harris a 2001. szeptember 11.-i terrortámadások után írta a könyvet, amiben határozottan kritizálja úgy az iszlámot, mint a kereszténységet és a judaizmust is.

A könyvet több hasonló mű követte, többek közt Richard Dawkins magyarul is megjelent Isteni téveszme c. könyve.

Míg a nem-apokalipszis négy lovagja a legismertebb, az új ateizmus mozgalom további népszerűsítői közt találjuk a fizikus Lawrence M. Krauss-t (az Univerzum a semmiből c. könyv szerzője), Jerry Coyne biológust (a Miért igaz az evolúció könyv és az azonos című blog szerzőjét), Greta Christina-t (a Miért vagytok ti ateisták olyan dühösek c. könyv szerzőjét), Michael Shermer tudományos ismeretterjesztőt, Ibn Warraq (a Miért nem vagyok muszlim c. könyv szerzőjét), Steven Pinker kognitív tudóst és másokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistaforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr1008064166

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Anti ateizmus 2017.12.12. 10:06:33

Ateizmus az hülyeség. Az anti teizmus viszont ellenben egy értelmes. ... és van az anti ateizmus, ami ráébreszt a kettő közti különbségre.

Trackback: Síkhülye ateisták 2017.12.11. 13:21:18

Az egyik legnagyobb gond az ateistáknál, hogy megragadtak a létezik-e a létezés szó "magvas" fejtörőnél. Az a másik legfőbb gond, hogy nem fogják fel, hogy Isten nem más, mint egy gyűjtőszó. Tehát az Isten gyűjtőszó létezik. Punktum. Hülyeségek tehá...

Trackback: Anti Ateizmus facebook oldal indult 2017.12.06. 12:32:05

Az ateizmus is csak egy ökörség a köbön, mint a legtöbb vallás? Igen. Az ateizmus is hit? Igen az. Abban hisznek, hogy ők világnézeti kérdéskörben logikusan tudnak gondolkozni. Pedig nem. Épen ezért ideje volt, hogy egy ilyen közösségi oldal is legyen ...

Trackback: Ateisták jellemző dogmái 2017.12.06. 12:31:49

    Az ateizmus is hit? Milyen dogmákban hisznek az ateisták? Tudom fura és önellentmondásosnak látszó a kérdés, pedig nem az. A látszólagos önellentmondások feloldhatóak. Ugyanis egy olyan eszmerendszer, aminek logikátlan, vagy következetlen elvei v...

Trackback: Dawkins az Állat-TanÁsz 2017.12.06. 12:31:18

IGe: Egy tudományosan és nem önkényesen meghatározott Isten létezése tény: Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet /// és mint kényszerképzet lehet szeretni és gyűlölni is. Tehát a kép jó. Sajnos. Mert té...

Trackback: Ateizmus mint tagadásvallás képekben 2017.12.06. 12:29:55

  Isten = gyűjtőfogalom1. emberek által teremtett fő mítoszlények2. egy kényszerképzet                                                          

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása