Lehet-e mélyen hívő keresztény Kaleta Gábor?
2020. július 05. írta: Fényes Tamás

Lehet-e mélyen hívő keresztény Kaleta Gábor?

Óriási felháborodást váltott ki a héten a Budai Kerületi Bíróságnak az az ítélete, melyben Kaleta Gábor volt perui magyar nagykövet felfüggesztett börtönbüntetéssel és pénzbüntetéssel úszta meg azt a büntetőügyet, amelyre csak az év elején derült fény az Index cikke alapján. Akkor kiderült: Kaleta még 2019 tavaszán bukott le, amikor számítógépén több mint 19 ezer, gyerekkorúról készített pornográf képet találtak. A diplomatát később titokban hozták haza, nagyköveti posztjától pedig tavaly áprilisi hatállyal fosztották meg indoklás nélkül. A bíró az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a jelenlegi törvény három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé, azonban mivel az ügyészi indítvány az volt, hogy Kaleta beismerés esetén 1 évet kapjon három évre felfüggesztve, ennél súlyosabb büntetést a bíróság nem szabhatott volna ki akkor sem, ha ezt indokoltnak látja. A bíróság az ügyészséggel egyetértett abban, hogy az enyhítő és súlyosító körülmények mellett nincs szükség végrehajtandó szabadságvesztésre.

Az enyhe ítéleten nem csak a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány háborodott fel, hanem több közéleti személyiség is megszólalt, majd a közösségi oldalakat is ellepték a dühös kommentek. Érdekes módon a felháborodók között rengeteg keresztény is kifejezte nemtetszését amiatt, hogy Kaleta ügyvédje jelezte: ügyfele esetében „egy mélyen vallásos keresztény emberről van szó, aki rendszeresen gyakorolja a hitét, forgatja a Bibliát és gyakran jár templomban, gyón és áldozik”. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy Kaleta Gábor csupán takarózik a keresztény hitével, hogy mentse a bőrét – ami végül sikerült is.

Az viszont már jóval kevesebb embernek jutott az eszébe, hogy Kaleta lényegében semmi olyat nem tett, ami ellenkezne a kereszténység tanításaival. Ugyanis túl azon, hogy a Biblia sehol sem tiltja a gyerekekkel szembeni szexuális visszaéléseket, több helyütt éppen az ilyen cselekedeteket elkövetőket állítja példaként a hívők számára! Mindenki ismeri Lót történetét, akit elsősorban Szodoma és Gomora elpusztítása kapcsán emlegetnek a keresztények. Miután Lót és két lánya megmenekült Isten pusztításától – Lót felesége már nem volt ennyire szerencsés, mert Isten parancsával szembemenve hátranézett menekülés közben, ezért sóbálvánnyá változott – a kis család egy darabig egy barlang mélyén húzta meg magát. A két lány abbéli félelmében, hogy már sohasem házasodhatnak meg és nem lehetnek gyerekeik, leitatták az apjukat, aki így közösült szűz (!) lányaival – ők aztán gyermeket is szültek az „igaz embernek” (részletesebben: 1 Móz. 19.31). És bár sok a keresztények válasza erre az esetre legtöbbször az, hogy mindez csupán egy legenda, nem elfelejtendő, hogy Jézus maga is megemlíti Lót életét az Újszövetségben (Luk. 17, 32-33).

Ugyancsak sokat elárul a Biblia pedofíliához való viszonyáról egy másik bibliai hős története, aki szintén morális iránytűként szolgál minden keresztény számára. Ő pedig nem más, mint Jákob, akinek egyik lányát Dínának hívták. Dína korát ugyan nem említi pontosan a Biblia, azonban 1. Móz. 31.41-ből egy rövid számolással világosan kiderül, hogy a kislány 5 éves lehetett, amikor Szikem királyfi, Hámornak, Szikem város királyának a fia elcsábította. A királyfi ezután annyira megszerette a lányt, hogy feleségül kérte apjától meg annak fiaitól. Az utóbbiak színleg engedtek a „leánykérésnek”, azonban volt egy kikötésük. „Értsétek meg, hogy nem adhatjuk feleségül a húgunkat olyan kérőnek, aki nincs körülmetélve! Ez igen nagy szégyen lenne ránk nézve!” – mondták Jákob fiai, majd arra kérték a vőlegény és Szikem város minden férfi lakóját, hogy metéltessék körül magukat. Hogy teljes legyen a történet, végül a Jákob-fiúk mind lemészárolták a sebeiktől elgyengült férfiakat, s elhajtották asszonyaikat, gyerekeiket és állataikat – íme, a morális iránytű.

Láthatjuk, hogy a Biblia íróinak semmiféle problémájuk nem volt azzal, hogy Lót, az „igaz ember” a gyermekeivel közösült, de Jákob fiainak sem azzal volt bajuk, hogy húgukat 5 évesen megerőszakolták, hanem azzal, hogy az erőszaktevő és népe nem volt körülmetélve. Közismert tény, hogy a leghatékonyabb eszköz az erkölcsi neveléshez a példamutatás – a keresztények követendő példái nyilvánvalóan a pozitívnak bemutatott bibliai hősök. Így Kaleta Gábor, aki „mélyen vallásos keresztény ember” és „aki rendszeresen gyakorolja a hitét, forgatja a Bibliát és gyakran jár templomban, gyón és áldozik”, minden bizonnyal megtalálta a Bibliában azt a részt, ami felmenti őt a tettei alól.

Képmutatás tehát a keresztények részéről, amikor most Kaletát támadják. Ő semmi olyat nem tett, amit a Biblia expliciten tiltana, sőt mélyen hívő keresztényként kifejezetten a Szentírás szellemében járt el. Okosabban tennék így a volt diplomata keresztény bírálói, ha Kaleta helyett inkább a szent könyvüket vennék célba. Ha pedig végre úgy döntenének, hogy saját lelki megnyugvásuk mellett esetleg a „felebarátaik” is fontosak, akkor nem hunynának szemet afelett, hogy a katolikus egyházon belül rengeteg pap tevékenykedik, akik – Kaletával ellentétben – nem érik be pusztán képek nézegetésével, hanem a tettek mezejére is lépnek.

Ennél is aggasztóbb, hogy a katolikus egyház évezredek óta eltitkolta ezeket az eseteket, fenyegeti az áldozatokat és csupán áthelyezi pedofil papjait, akik így továbbra is szabadon kiélhetik beteg ösztöneiket. Sőt, a magyar katolikus egyház szembemegy még Ferenc pápával is, és még a mai napig az áldozatokat támadja ahelyett, hogy a molesztáló papjaival kezdene valamit. Ezzel szemben a katolikus egyház vezetőinek fontosabb az egyház hatalma, mint az áldozatok védelme, a jövőbeli esetek elkerülése és a bűnösök megbüntetése. Igazságtalan tehát, hogy most az internet népe kizárólag Kaleta Gáboron veri el a port. Ha a diplomata keresztény bírálóinak vallási hittől eltompult erkölcsi érzéke egyszer kitisztul, talán rájönnek majd arra, hogy jóval veszélyesebbek azok a vallási elöljárók, akik a mai napig megtesznek mindent, hogy titokban maradjanak mindazok a gaztettek, amelyeket az egyház tagjai (Kaletával ellentétben) ténylegesen, fizikailag követnek kiskorúak – akár éppen az ő gyerekeik – ellen.

frans_floris_lot_and_his_daughters_1550s_panel_meisterdrucke-240455.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistaforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr515982876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása