A fiatalok vallástalanok
2019. szeptember 18. írta: Atheina

A fiatalok vallástalanok

Az ország vallástalanodásáról szóló-, és az európai országok helyzetével foglalkozó elemzéseink után korcsoportonkénti vizsgálódásokkal folytatjuk a  European Social Survey (ESS), Európai Társadalomtudományi Elemzések (EUTE) adainak elemzését. A legutóbbi, 2016-os magyarországi adatokat vizsgáljuk életkor szerint. (Az ESS-ről alapvető tudnivalók, valamint rövid módszertani  ismertető az előző posztokban található).

Kezdjünk egy átfogó megoszlással! A keresztények aránya az ország lakosságán belül:

keresztenyek_t.png

keresztenyek_g.png

Látható, hogy a legfiatalabb két korosztályban a keresztények aránya alig haladja meg a 30%-ot.

A következőekben a templomba járás gyakoriságát vizsgáltuk. Az egyes csoportba a legalább hetente, legalább havonta (de ritkábban, mint hetente), ritkábban vagy csak ünnepekkor templomba látogatók, illetve azok, akik soha nem mennek templomba tartoznak.

templom_t.png
templom_g.png
A legfiatalabb korosztályokban a többség sohasem teszi be a lábát templomba, csak minden 30. fiatal koptatja hetente a templomok padjait. 

Nézzük, hogy az egyes korosztályok mennyire tarják vallásosnak magukat (0-10-es skálán):

vallasossag_t.png
vallasossag_g.png
A 3 legfiatalabb korcsoportokban a teljes mértékben vallástalanok képviselik a legnagyobb csoportot, a 2 legfiatalabb csoportban a 0-2 pontos vallásosságúak több, mint 50%-ot tesznek ki.

Kiszámoltuk a korcsoportok vallásosságának átlagát is:

atlagv_t.png
atlagv_g.png
Minden összehasonlításban egyértelműen látható, hogy a fiatalabb korosztályok egyre vallástalanabbak. Mondanánk, hogy hála istennek, dehát...

A következő blogbejegyzésben annak fogunk utánajárni, hogy vajon az egyes korosztályokban az egymást követő ESS felvételek során is kimutatható -e, hogy az emberek elhagyják a kereszténységet, vagy csak a legidősebb, legvallásosabb generációk helyét átvevő, vallástalan fiatalok miatt válik egyre hitetlenebbé összességében Magyarország?

ezgif_com-webp-to-jpg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistaforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr5115114126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Klári 2019.09.18. 15:48:20

Egy másik kutatás eredménye azt mutatja, hogy az ateista környezetben nevelkedő gyerekek LÉNYEGESEN együttérzőbbek, segítőkészebbek a vallásos csaladban nevelkedő gyerekeknél.

A vallás ma - tisztelet a kivételeknek - nem arról szól, amit a jézusi tanítás irámyul szabott...

Nem véletlen, hogy a kereszténység leáldozóban van.

Hagyni kéne menni a természetes útján...

Idejétmúlt dogmák, a ma embere számára kacifántos liturgia...

Ma is a több száz éves nyelvezettel szólnak a hívekhez...

Az egyházakban zajló, folyamatosan elleplezett szexuális és gazdasági bűncselekmémyekről, a türelmetlen , ítélkező, rosszindulatú papokról még nem is beszéltem .

Tisztességes ember nem jár ilyen helyre, és nem veszélyezteti a gyerekét sem - ilyen közegben.

Nagy Klári 2019.09.18. 15:48:24

Nem gondolom, hogy a vallástalan hitetlen is.

Én pl. hiszek az emberségben, a jó szó hatalmában, az együttérzésben, a példamutatásban.
süti beállítások módosítása